Čínské čaje
Rozšiřte svou čajovou sbírku o vytříbené čaje z čínských provincií a pozvedněte přípravu nápoje na slavnostní rituál. Popíjení čaje se stane požitkem.
Nejprodávanější
Značky
Ovocné Maté. Nová příchuť naší bylinné čajové směsi, která je výjimečná svou úžasnou chutí a zdravotními benefity.
Zlaté kiwi je velice unikátní čajová směs, která vás svou svěží sladkou chutí vytrhne ze špatných myšlenek, nebo vám ještě zlepší už tak dobrou náladu.
Máte rádi zelený čaj? Co takhle to posunout na další level a přimíchat do něj trochu levandule? Spolu tvoří nenahraditelnou a naprosto fenomenální kombinaci, která se bude líbit...
Hojicha Akebono je jemně pražený japonský čaj, který vás nadchne svou hladkou chutí a unikátním aroma. Perfektní volba pro ty, kteří chtějí objevovat tradiční čajové zážitky.
Užijte si svou chvilku klidu a nechte se unést lahodnou příchutí naší vanilkové čajové směsi. Ihned po ochutnání vám vykouzlí úsměv na tváři a spokojenost na duši.
Černý čaj Qi Men Mao Feng z Číny znají především velcí čajoví labužníci. Přidejte se k nim a ochutnejte světle hnědý čaj s květinově čokoládovou chutí. Čajové lístky Qi Men se...
Černý čaj Earl Grey má nezaměnitelnou chuť a vůni. V Anglii ho lidé popíjejí od poloviny 19. století a pojí se s ním jedna zajímavost: přidává se do něj bergamot. Earl Grey...
Černé čaje z Číny mají letitou tradici. Čaj Jin Jun Mei Huang Ye není výjimkou. Tento druh černého čaje by si neměli nechat ujít milovníci čajů. Kdo ochutná tento čaj medově...
Pěstování a zpracování čínského čaje
Čína je kolébkou čaje a má více než pětitisíciletou tradici v jeho pěstování. V současnosti se čaj vyskytuje v různých oblastech po celé zemi, zejména v provinciích Yunnan, Anhui, Hangzhou, Shandong a Fujian. Čína je největším pěstitelem a vývozcem černého, zeleného a bílého čaje, oolong čaje a kvetoucího čaje. Číňané zpracovávají čaje různými způsoby. Zatímco černý čaj se fermentuje pro dosažení tmavé barvy, bílý čaj se pouze suší a dále nepraží.
Pozitivní účinky na organismus
Čínské čaje léčí řadu zdravotních neduhů a předchází v rozvoji některých onemocnění. Léčivé účinky čajů jsou rozmanité, ale mají jedno společné: na organismus mají pozitivní vliv a obohacují ho o cenné antioxidanty. Čínské čaje upravují cholesterol, uklidňují ztrápenou duši, harmonizují zažívání, podporují látkovou výměnu v těle, usnadňují hubnutí, osvěžují mysl, zlepšují imunitu, detoxikují organismus, posilují zubní sklovinu a jsou prevencí před rakovinným bujením.
Příprava a chuť čínských čajů
Čínské čaje mají specifickou nasládlou chuť a při delším louhování až trpkou a nahořklou. Nejjemnější chuť mají bílé čaje, nejvýraznější černé čaje. Kvalitní čajové lístky se mohou zalévat i vícekrát, aniž by utrpěla jakost čaje. Na zalití se používá voda o teplotě 70 až 100 stupňů. Potěchou pro oko jsou kvetoucí čaje, které se v horké vodě rozvinou do barevného květu. Čínské čaje se mohou dochutit přírodním sladidlem, jako je stévie, med nebo třtinový cukr.
Aktivní látky v čínských čajích
Čínské čaje obsahují kromě zdraví prospěšných antioxidantů také třísloviny pro lepší zažívání, kofein pro déletrvající energii, aminokyselinu L-theanin pro klidnou mysl a spánek, enzymy pro podporu trávení, silice pro ochranu proti bakteriím, saponiny pro urychlení hubnutí, vitamíny B, C a E a minerály mangan, draslík a vápník.