Čaje
Osvěžte tělo a zrelaxujte mysl lahodným čajem. Vaše chuťové buňky pohladí nápoje z čajovníku, bylinek, ovoce a exotických rostlin.
Nejprodávanější
Značky
Ovocné Maté. Nová příchuť naší bylinné čajové směsi, která je výjimečná svou úžasnou chutí a zdravotními benefity.
Máte rádi zelený čaj? Co takhle to posunout na další level a přimíchat do něj trochu levandule? Spolu tvoří nenahraditelnou a naprosto fenomenální kombinaci, která se bude líbit...
Zlaté kiwi je velice unikátní čajová směs, která vás svou svěží sladkou chutí vytrhne ze špatných myšlenek, nebo vám ještě zlepší už tak dobrou náladu.
Využijte zdravotní benefity pití lapacha a heřmánkového čaje a zároveň si pochutnejte na delikátní vanilce.
Cesta čaje z Číny do Evropy
Není nad to vychutnat si šálek kvalitního sypaného čaje. První zásilka čaje se do Evropy dostala z Číny v sedmnáctém století a od té doby jeho obliba neustále rostla. V současnosti máme na výběr čaje z čajovníku čínského, ovoce, bylin a dalších rostlin.
Čajové země
Na světě existují více jak 3 tisíce druhů čajů zpracovávaných převážně v Číně, Indii, Japonsku, Cejlonu, Nepálu, Indonésii, Thajsku, Keni a Malawi. V každé zemi se pěstuje trochu jiný čaj a odráží se v něm tamní kultura.
Pravé čaje
Základní druhy čajů se vyrábí z čajovníku čínského. Patří mezi ně čaj bílý, zelený, černý a Oolong čaj. Jednotlivé druhy čajů vznikají tzv. fermentací čajových lístků, čímž získávají svou nezaměnitelnou chuť a barvu.
Nečaje
Čaji jsou často označovány také sušené drti z dalších rostlin a kůr stromů. Známé jsou jako nečaje a řadí se pod ně rooibos, honeybush, maté, lapacho, ovocné čaje a bylinné čaje. Po smíchání několika sušených rostlin vznikne nápoj neobyčejné chuti a vůně.
Příprava a chuť čaje
Každý čaj se připravuje jiným způsobem a na zalití se používá voda o teplotě 70 až 100 stupňů. Čaje se mohou dochutit přírodními sladidly, jako je třtinový cukr, sirup z agáve nebo med. Obecně nejjemnější chuť má bílý čaj a nejvýraznější čaj černý.
Aktivní látky v čaji
Čaje jsou nejen potěšením pro smyslové buňky, ale i přínosem pro organismus. Obsahují řadu prospěšných látek, z nichž jsou nejvýznamnější antioxidanty proti předčasnému stárnutí, aminokyseliny pro psychickou pohodu nebo katechiny pro zdravé srdce a cévy.
Pozitivní účinky na zdraví
Čaje mohou pomoci s léčbou zdravotních problémů a předejít lehčím nemocem. Celodenní popíjení čaje má povzbuzující účinky, podporuje činnost orgánů, přispívá k detoxikaci organismu a zrychluje metabolismus.
Skladování čaje
Čaj si udrží svou čerstvost a aroma pouze správným skladováním. Doporučuje se uchovávat ho v plechové krabičce na suchém a temném místě o teplotě do dvaceti stupňů. Naopak nevhodné jsou papírové sáčky a blízkost aromatických látek (koření).