Dřišťál
Celé plody Dřišťálu jsou přírodním zdrojem vitamínu C, flavonoidů a dalších přírodních látek. Podpoříte jimi činnost pečení, kardiovaskulárního systému i dolních močových cest. Co víc si od těchto bobulí přát?
Nejprodávanější
Značky
Forma
Výpis produktů
Ovládací prvky výpisu
Účinky Dřišťálu
Keř Dřišťál obecný je nápadný svými drobnými červenými bobulemi, které se dále využívají k dalším účelům. Jak jeho plody účinkují? Plody Dřišťálu podporují činnost jater, normální funkci dolních močových cest a normální činnost kardiovaskulárního systému. Jak vidíte, bobule prospívají lidskému zdraví, a proto bychom neměli tento keř přehlížet. Komu roste na zahradě, ten možná ani neví o pozitivních vlastnostech jeho plodů. Zralost plodů poznáte podle toho, že se zbarví do červena nebo tmavě modré barvy a na jejich povrchu se vytvoří růžový až fialový voskovitý film. Dozrávají v září a říjnu a chutnají lehce trpce až nakysle.
Účinné látky
A jaké přírodní látky se vyskytují v plodech Dřišťálu? Nachází se v nich vysoké procento vitaminu C a K. Plody jsou také zdrojem minerálních látek (vápník, sodík a železo), antioxidantů, organických kyselin, tříslovin, pryskyřice, silic, bílkovin a stopových prvků. Plody Dřišťálu nalezly uplatnění zejména v lidovém léčitelství.
Nežádoucí účinky
Dřišťál obecný užívejte v doporučené denní dávce. Nezralé plody obsahují alkaloid berberin, který je ve větším množství jedovatý. Proto musíme dbát na jejich dostatečnou zralost. Plody by neměly užívat těhotné a kojící ženy a děti. Lidé se zdravotními problémy by měli zkonzultovat Dřišťál se svým ošetřujícím lékařem.
Pro koho je Dřišťál vhodný?
Plody Dřišťálu zachutnají lidem, kteří rádi vaří a zpracovávají netradiční suroviny. Doporučit je můžeme osobám s nezdravým životním stylem, s jednotvárnou stravou a se špatným stavem pokožky. Obohacují náš jídelníček o antioxidanty, proto by si plody měli dopřát senioři a lidé, kteří tolik nedbají na pravidelnou a pestrou stravu. Pochutnají si na nich muži i ženy.
Kombinace s ostatními bylinami
Plody Dřišťálu se obvykle jedí samostatně, ale můžete je zamíchat i do rýže, Smoothie, salátů, cereálií, koláčů nebo jogurtu. Mnoho lidí je pojídá jako rozinky.



