Postupy sušení potravinových doplňků
Potravinové doplňky tvoří různé druhy bylin, léčivých rostlin a rostlinných výtažků. Cenné látky se uchovávají sušením rostlin mrazem (lyofilizací), sprejovým sušením, solárním sušením nebo mikrovlnným sušením. Jak se jednotlivé metody od sebe liší a jaké jsou jejich výhody a nevýhody
Lyofilizace
Rostliny pro výrobu potravinových doplňků se rychle zmrazí na teplotu mezi -50 až -100 °C, aby je krystalky ledu nepoškodily. Poté jsou zmrazené rostliny umístěny do sušárny s tlakem nižším, než je tlak vodní páry. Snížený tlak způsobí sublimaci a částice vody se přemění z ledu na páru. Lyofilizací se suší zejména plody a ovoce, které má po usušení až 90 % původních vlastností.
Výhody:
- Sušené rostliny si zachovávají svou barvu, aroma a obsah vitamínů, minerálů, aminokyselin a vlákniny.
- Vlastnosti rostlin zůstávají nezměněny, protože proces sušení probíhá při nízkých teplotách.
- Sušená směs je vysoce kvalitní.
Nevýhody:
- Oproti jiným způsobům sušení je lyofilizace mnohonásobně dražší.
- Na sušení mrazem se spotřebuje až pětkrát více energie.
- Rostliny se suší po menších dávkách a delší dobu.
Sprejové sušení rozprašováním
Sprejové sušení se nejčastěji využívá pro sušení výluhů z rostlinných drog a listů. V rozprašovací sušárně dochází k sušení roztoku, který se vhání do sušárny tryskami. Roztok se v komoře rychle vysouší horkým vzduchem o teplotě 160 až 220 °C a získává se suchá práškovitá látka o teplotě 30 až 60 °C.
Výhody:
- Jedná se o poměrně jednoduchý a krátký proces.
- Tato metoda je levnější než lyofilizace a výsledné potravinové doplňky stojí méně korun.
- Rozprašovací vysoušeč má mnohem větší kapacitu než lyofilizátor.
Nevýhody:
- Výluhy z rostlinných drog jsou vystaveny vyšším teplotám a může dojít k poklesu účinných látek.
- Vysoká teplota může ovlivnit vůni, barvu a chuť prášku.
Solární sušení
Při solárním sušení se využívá síla slunečních paprsků uvnitř přístroje. Sušení se provádí prouděním teplého vzduchu ohřátého sluneční energií a přebytečnou vlhkost odvádí ventilátor. Teplota v přístroji je až o 30 °C vyšší než venkovní teplota na slunci, čímž se snižuje doba sušení.
Výhody:
- Sušičky nepotřebují žádný jiný zdroj energie než sluneční.
- Proces sušení se realizuje přirozenou cestou.
- Při vyšších teplotách se zpracuje větší objem a za kratší čas.
Nevýhody:
- Sušička je závislá na sluneční energii, pokud neobsahuje systém s připojením k jinému zdroji energie.
- Ve srovnání s ostatními průmyslovými sušičkami je sušicí proces zdlouhavější.
Mikrovlnné sušení
Sušicí proces probíhá od středu k povrchu. To má za důsledek vznik vnitřního tepla, zvýšení tlaku a vytlačení vody k povrchu, z něhož ji odvádí vzdušné proudění. Během mikrovlnného sušení se odstraní všechny kapalné složky při teplotě nad 100 °C, aniž by došlo k přehřevu na konci sušení.
Výhody
- Rostliny se vysouší rovnoměrně, šetrně a dochází ke zničení mikroorganismů.
- Mikrovlnné sušení je energeticky úsporné.
- Oproti klasickému sušení je mikrovlnné sušení rychlejší.
Nevýhody:
- Mikrovlnné sušení se provádí po menších dávkách.
- Do mikrovlnného zařízení je nutná vyšší investice než do klasického vysoušecího zařízení.
V dnešní době se nejčastěji používá k sušení rostlin pro potravinové doplňky metoda sprejového sušení. Potravinové doplňky jsou kvalitní, obsahují vysoký podíl účinných látek a pro zákazníky jsou cenově dostupné.