Teploty vaporizace bylin
Při výběru rostliny je velice důležité se dobře informovat o účincích při vaporizování. Obecně platí, že účinek rostlin je velmi podobný, ale intezivnější. Vaporizovat lze kromě bylinek (napr. kozlíku, meduňky, mučenky) i různé rostliny a jejich produkty (např. česnek, citónovou kůru, kávu, zelený či černý čaj). Některé bylinky jsou nevhodné pro osoby s cukrovkou, lidi s vysokým krevním tlakem, tehotné a kojící ženy, nebo děti - proto je nutné se v případě zdravotních problémů o možných nežádoucíh účiních poradit s vaším lékařem. V našem herbáři máte možnost se informovat o velké části níže uvedených bylin.
Andělka lékařská | do 149°C | |
Aloe Vera | 177 až 204°C | |
Anýz | do 130°C | |
Bazalka | do 130°C | |
Bedrník | do 190°C | |
Břečťanové listy | do 190°C | |
Citrónová kůra | do 190°C | |
Černý či zelený čaj | 190°C | |
Eukalyptové listy | do 130°C | |
Fenykl | do 130°C | |
Ginkgo biloba listy | do 130°C | |
Guarana | do 130°C | |
Heřmánkový kořen | do 130°C | |
Hřebíček | do 130°C | |
Chmelové šištice | do 130°C | |
Chmelové žlázky | do 130°C | |
Jitrocelové listy | do 190°C | |
Káva | 121 až 200°C | Upozornění: nepoužívejte při vysokém tlaku či srdečních obtížích! |
Kavakava, listy | do 190°C | |
Kebračová kůra | do 190°C | |
Kozlík lékařský | do 235°C | |
Květ levandule | do 190°C | |
Kořen lékořice | do 190°C | |
Kočičí dráp | do 204°C | |
Kostival lékařský | 121 až 200°C | |
Kukuřice setá, dužina | 93°C | |
Kmín kořenný | do 177°C | |
Limeta, květ | do 190°C | |
Lopuch větší, kořen či semena | do 200°C | |
Máta | do 130°C | |
Maté | do 190°C | |
Meduňka lékařská | do 130°C | |
Melisa | do 130°C | |
Měrnice černá | 149 až 177°C | |
Mučenka | do 190°C | |
Petrklíč, květ | do 130°C | |
Petržel | do 235°C | |
Plicník lékařský | do 130°C | |
Podbělový kořen | do 130°C | |
Pomeranč | do 130°C | |
Proskurník lékařský, kořen | do 190°C | |
Rauwolfie, kořen | do 130°C | |
Smetanka lekářská (pampeliška) | do 149°C | Upozornění: nepoužívat při žlučových kamenech. |
Šalvěj, šalvěj rudá | do 190°C | |
Třezalka tečkovaná | do 190°C | |
Tymián | do 235°C | |
Třapatka nachová, kořen | do 130°C |
Informace a teploty vaporizace poskytla paní Jana Jesenská z webu www.janajesenska.cz