Kyselina listová

Účinné látky kyseliny listové? Pomáhá před a v období těhotenství a je nepostradatelným pomocníkem pro každou buňku v našem těle.

Kyselina listová je vitamin, který potřebuje každá buňka v našem těle. Označení kyseliny listové se vztahuje pouze na synteticky vyrobený vitamin. Pokud se bavíme o přirozeně se vyskytujícím vitaminu B9, pak je označován jako folát. Kyselina listová je rozpustná ve vodě a pro naše tělo je doslova nezbytná.
Do těla ji přijímáme pomocí pestré stravy. Tělo si ji nedokáže vyrobit samo. A čím je pro nás tak nepostradatelná? Především proto, že je zodpovědná za novou tvorbu buněk, jejich rozdělení a růst. To ukazuje na důležitost v době, kdy se žena pokouší otěhotnět a také správné dávkování kyseliny listové během prvních měsíců těhotenství. Dostatečný příjem vitaminu B9 v prvních měsících těhotenství zabraňuje malformaci nenarozeného dítěte.
Kyselina listová je základním koenzymem metabolismu bílkovin. Důležitá je pro tvorbu červených krvinek, syntézu DNA molekuly nosící genetickou informaci, funkci buněk a růst tkáně. Kromě toho podporuje chuť k jídlu a stimuluje tvorbu žaludeční kyseliny. Její nedostatek může způsobit poruchy růstu u dětí, šednutí vlasů, zánět jazyka, vředy v ústech, peptické vředy a průjem.

 

Kyselina listová je také důležitá pro:

  • Zdraví mozku
  • Lepší zvládání psychických poruch
  • Normální fungování srdce

Kde nejčastěji najdeme kyselinu listovou

Kyselina listová je hojně obsažena v kvasnicích, hovězích vnitřnostech (játra, ledviny, srdce), jehněčím a vepřovém mase, drůbeži, mléku, listové zelenině, rajčatech, chřestu, špenátu, salátu a květáku.
Pro nás je důležité, jak dobře naše tělo dokáže využívat tento přírodní ekvivalent kyseliny listové. Bylo vědecky prokázáno, že syntetická varianta může být recyklována na 100 procent, přírodní varianta v potravinách jen asi z poloviny.
Vzhledem k tomu, že v přírodní podobě je folát rozpustný ve vodě a velmi citlivý na teplo, je vhodné opláchnout listovou zeleninu bohatou na tento vitamin bez jakéhokoliv narušení celistvosti a pokud možno konzumovat v syrovém stavu. Jedině tak získáme maximální množství látky. V zásadě by denní strava měla obsahovat 400 gramů zeleniny a 250 gramů ovoce, z nichž alespoň polovina je syrová.

Jak se projevuje a co může způsobit nedostatek kyseliny listové?

Nedostatek kyseliny listové v období těhotenství je spojen s potratem, ablaci placenty, nízkou porodní váhou miminka, defekty nervové trubice, malformace plodu, nebo předčasný porod. Nedostatek vitaminu B9 způsobuje anémii, postižení sliznic, průjem, poruchy vstřebávání potravy, neurologické, reprodukční a růstové problémy.

Působení kyseliny listové v období těhotenství

Příjem kyseliny listové je zvláště v období těhotenství velmi důležitý. Na počátku působí jako účinná prevence defektů neurální trubice u dítěte. Pro budoucí maminky je pravidelné užívání doporučených dávek kyselina listové velmi důležité. Snižuje totiž výskyt vrozených vad o 50 - 70%.
A jaké množství kyseliny listové se doporučuje ženám před otěhotněním? V tomto období se doporučená denní dávka pohybuje kolem 400 μg kyseliny listové denně, a to ve formě vitaminového doplňku výživy nebo potravin obohacených o kyselinu listovou.
Aby se mícha a mozek u dítěte vyvinuta správně, doporučuje se užívat kyselinu listovou již několik měsíců před otěhotněním. Vzhledem k tomu, že podstatná část těhotenství je neplánovaných, doporučují lékaři užívání kyseliny listové v dávce 400 μg denně všem ženám v produktivním věku.
V období těhotenství se doporučuje užívat 600 μg kyseliny listové denně minimálně po dobu prvních 3 měsíců těhotenství, a to ve formě vitaminového doplňku výživy nebo potravin obohacených o kyselinu listovou.
V některých případech lékař předepíše těhotné ženě vyšší dávku kyseliny listové, a to až 5 000 μg. Může se jednat o ženy, které dříve měly dítě s defektem neurální trubice, ženy, jejichž partner nebo blízký příbuzný měl defekt neurální trubice, ženy s celiakií, obézní ženy, ženy užívající léky na epilepsii nebo ženy s některými druhy vrozené anémie.

Má kyselina listová nějaké vedlejší účinky?

Vedlejší účinky u kyseliny listové nejsou známy. Při vysokých terapeutických dávkách mohou nastat například poruchy trávení, nespavost, psychické výkyvy, nebo alergie.

 

 
 
Používáme ověření věku Adulto