Čaje
Osvěžte tělo a zrelaxujte mysl lahodným čajem. Vaše chuťové buňky pohladí nápoje z čajovníku, bylinek, ovoce a exotických rostlin.
Nejprodávanější
Značky
Výpis produktů
Objevte kouzlo modrého čaje z klitorie ternatské. 100 % přírodní bylinný nálev, který po přidání citronu promění svou sytě...
Černé čaje z Číny mají letitou tradici. Čaj Jin Jun Mei Huang Ye není výjimkou. Tento druh černého čaje by si neměli...
Ovocná směs Rooibos s Divokou třešní má nasládlou chuť s dozvukem chuti a vůně právě utržených třešní. Nemusíte ho již...
Zbožňujete chuť lesního ovoce? Pak byste měli ochutnat čaj Lesní ovoce – Ovocná směs. Nálev má vyváženou a nasládlou chuť...
Čaj není jen směs porcovaná do pytlíků. Naopak – opravdoví labužníci vědí, že největší chuťový požitek jim přinese sypaný...
Bylinná směs, která nám zpříjemní každé ospalé ráno.
Bylinná směs pro ospalé rána. Složení bylinek pomáhá k potřebné energii.
U benediktu lékařského by se s klidem dalo říct “nesuďte kytku podle obalu.” I přes svůj nepřátelský a pichlavý zevnějšek...
Celé květy Heřmánku pravého prokážou cennou službu Vašemu zdraví. Dokážou zklidnit rozbouřený žaludek a harmonizovat...
Cesta čaje z Číny do Evropy
Není nad to vychutnat si šálek kvalitního sypaného čaje. První zásilka čaje se do Evropy dostala z Číny v sedmnáctém století a od té doby jeho obliba neustále rostla. V současnosti máme na výběr čaje z čajovníku čínského, ovoce, bylin a dalších rostlin.
Čajové země
Na světě existují více jak 3 tisíce druhů čajů zpracovávaných převážně v Číně, Indii, Japonsku, Cejlonu, Nepálu, Indonésii, Thajsku, Keni a Malawi. V každé zemi se pěstuje trochu jiný čaj a odráží se v něm tamní kultura.
Pravé čaje
Základní druhy čajů se vyrábí z čajovníku čínského. Patří mezi ně čaj bílý, zelený, černý a Oolong čaj. Jednotlivé druhy čajů vznikají tzv. fermentací čajových lístků, čímž získávají svou nezaměnitelnou chuť a barvu.
Nečaje
Čaji jsou často označovány také sušené drti z dalších rostlin a kůr stromů. Známé jsou jako nečaje a řadí se pod ně rooibos, honeybush, maté, lapacho, ovocné čaje a bylinné čaje. Po smíchání několika sušených rostlin vznikne nápoj neobyčejné chuti a vůně.
Příprava a chuť čaje
Každý čaj se připravuje jiným způsobem a na zalití se používá voda o teplotě 70 až 100 stupňů. Čaje se mohou dochutit přírodními sladidly, jako je třtinový cukr, sirup z agáve nebo med. Obecně nejjemnější chuť má bílý čaj a nejvýraznější čaj černý.
Aktivní látky v čaji
Čaje jsou nejen potěšením pro smyslové buňky, ale i přínosem pro organismus. Obsahují řadu prospěšných látek, z nichž jsou nejvýznamnější antioxidanty proti předčasnému stárnutí, aminokyseliny pro psychickou pohodu nebo katechiny pro zdravé srdce a cévy.
Pozitivní účinky na zdraví
Čaje mohou pomoci s léčbou zdravotních problémů a předejít lehčím nemocem. Celodenní popíjení čaje má povzbuzující účinky, podporuje činnost orgánů, přispívá k detoxikaci organismu a zrychluje metabolismus.
Skladování čaje
Čaj si udrží svou čerstvost a aroma pouze správným skladováním. Doporučuje se uchovávat ho v plechové krabičce na suchém a temném místě o teplotě do dvaceti stupňů. Naopak nevhodné jsou papírové sáčky a blízkost aromatických látek (koření).



