Čaje
Osvěžte tělo a zrelaxujte mysl lahodným čajem. Vaše chuťové buňky pohladí nápoje z čajovníku, bylinek, ovoce a exotických rostlin.
Nejprodávanější
Značky

Okouzlující modrý nebo také motýlí čaj z Klitorie ternatské na první pohled zaujme unikátní brilantně modrou barvou. I...

Bylinnou směs „Ke snídani“ si můžete dopřát po ránu, ale nikde není psáno, že si ji nemůžete připravit i během dne. Směs...

Černé čaje z Číny mají letitou tradici. Čaj Jin Jun Mei Huang Ye není výjimkou. Tento druh černého čaje by si neměli...

Čaj není jen směs porcovaná do pytlíků. Naopak – opravdoví labužníci vědí, že největší chuťový požitek jim přinese sypaný...

Zbožňujete chuť lesního ovoce? Pak byste měli ochutnat čaj Lesní ovoce – Ovocná směs. Nálev má vyváženou a nasládlou chuť...

Zelené varianty rooibosu se nebudete chtít vzdát už po vypití prvního šálku. Nejprve vás okouzlí svou vůní, pak si vás...

Tato ovocná směs přináší trochu těch klasičtějších vůní a chutí do našeho života. Skvěle vyvážená kombinace jablka a...

Černý čaj Qi Men Mao Feng z Číny znají především velcí čajoví labužníci. Přidejte se k nim a ochutnejte světle hnědý čaj s...

Bylinná směs pro ospalé rána. Složení bylinek pomáhá k potřebné energii.

U benediktu lékařského by se s klidem dalo říct “nesuďte kytku podle obalu.” I přes svůj nepřátelský a pichlavý zevnějšek...

Jarní a podzimní Bylinná směs přináší neobyčejný chuťový zážitek. Rané a pozdní byliny se snoubí s nakyslou chutí citronu...

Bylinná směs, která nám zpříjemní každé ospalé ráno.

Tenhle “čaj” vás chytne na první dobrou. Ani nestihnete ochutnat a už vás jeho vůně přenese do klidu, pohody a dovolí...
Cesta čaje z Číny do Evropy
Není nad to vychutnat si šálek kvalitního sypaného čaje. První zásilka čaje se do Evropy dostala z Číny v sedmnáctém století a od té doby jeho obliba neustále rostla. V současnosti máme na výběr čaje z čajovníku čínského, ovoce, bylin a dalších rostlin.
Čajové země
Na světě existují více jak 3 tisíce druhů čajů zpracovávaných převážně v Číně, Indii, Japonsku, Cejlonu, Nepálu, Indonésii, Thajsku, Keni a Malawi. V každé zemi se pěstuje trochu jiný čaj a odráží se v něm tamní kultura.
Pravé čaje
Základní druhy čajů se vyrábí z čajovníku čínského. Patří mezi ně čaj bílý, zelený, černý a Oolong čaj. Jednotlivé druhy čajů vznikají tzv. fermentací čajových lístků, čímž získávají svou nezaměnitelnou chuť a barvu.
Nečaje
Čaji jsou často označovány také sušené drti z dalších rostlin a kůr stromů. Známé jsou jako nečaje a řadí se pod ně rooibos, honeybush, maté, lapacho, ovocné čaje a bylinné čaje. Po smíchání několika sušených rostlin vznikne nápoj neobyčejné chuti a vůně.
Příprava a chuť čaje
Každý čaj se připravuje jiným způsobem a na zalití se používá voda o teplotě 70 až 100 stupňů. Čaje se mohou dochutit přírodními sladidly, jako je třtinový cukr, sirup z agáve nebo med. Obecně nejjemnější chuť má bílý čaj a nejvýraznější čaj černý.
Aktivní látky v čaji
Čaje jsou nejen potěšením pro smyslové buňky, ale i přínosem pro organismus. Obsahují řadu prospěšných látek, z nichž jsou nejvýznamnější antioxidanty proti předčasnému stárnutí, aminokyseliny pro psychickou pohodu nebo katechiny pro zdravé srdce a cévy.
Pozitivní účinky na zdraví
Čaje mohou pomoci s léčbou zdravotních problémů a předejít lehčím nemocem. Celodenní popíjení čaje má povzbuzující účinky, podporuje činnost orgánů, přispívá k detoxikaci organismu a zrychluje metabolismus.
Skladování čaje
Čaj si udrží svou čerstvost a aroma pouze správným skladováním. Doporučuje se uchovávat ho v plechové krabičce na suchém a temném místě o teplotě do dvaceti stupňů. Naopak nevhodné jsou papírové sáčky a blízkost aromatických látek (koření).